Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept: Domácí celozrnné žemle

Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, vmícháme cukr a necháme vyběhnout kvásek. Z prosáté mouky, soli, vajec, jogurtu, oleje a kvásku vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak těsto opět propracujeme a rozdělíme na 8 kousků, ze kterých vytvarujeme kulaté žemle. Žemle zakryjeme utěrkou a necháme opět asi 20 minut kynout.

Vykynuté žemle přendáme na plech vyložený pečícím papírem, každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.

Celozrnné žemle pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 - 25 minut dorůžova.

Domácí celozrnné žemle podáváme jako přílohu například k polévkám či gulášům. Žemle výborně chutnají plněné hamburgerem, salátem a dipem.